شنبه | 8 | اردیبهشت | 1403

پیام آیت‌الله العظمی مکارم شیرازی مدظله‌العالی به همایش بین‌المللی فقه و تربیت نمایندگی المصطفی در خراسان

“بسم الله الرحمن الرحیم ”

در ابتدا لازم می دانم از مسئولان، برگزار کنندگان، نویسندگان مقالات و همه کسانی که در این همایش پر برکت شرکت نموده اند تشکر و قدردانی نمایم و امیدوارم این همایش به اهداف مورد نظر خویش دست یافته و گامی مفید در راستای بحث تربیت اسلامی برداشته شود.

گرچه فقه در اصطلاح متداول آن به بحث از احکام مکلفین اختصاص دارد اما به معنای عام شامل فهم دین در همه زمینه های آن است. اسلام مجموعه ای کامل شامل احکام، اعتقادات، اخلاق و تربیت است و بدون تفقه یا همان فهم عمیق و نظام مند نمیتوان به دیدگاه دین درباره این مقولات دست یافت.

تربیت یکی از مهمترین مسائلی است که در تعالیم اسلام به آن توجه خاص شده است .
روایات رسیده از نبی اکرم و اهل بیت ایشان ( صلوات الله علیهم اجمعین) گویای این نکته است که پیامبر خود به مقتضای دلالت کلام نورانی اش که فرمود :”ادبنی ربی ، وفاحسن تادیبی”( بحارالانوار ، ج۶۸ ، ص۳۸۲) تحت تربیت و تادیب خداوند قرار گرفته، تربیت الهی را برای بشر به ارمغان آورده است؛ این تربیتی است وابسته به منبعی متعالی و قدسی که شامل همه سنین و دوره های زندگی انسان و ابعاد مختلف آن می گردد و هدف اصلی اش تعالی روح انسانی، تخلق به اخلاق الهی و ساختن جامعه‌ای سعادتمند است.

با این حال فهم این نظام تربیتی اسلامی و شناخت اصول و قواعد و آموزه های آن نیازمند تلاش فراوان و در یک کلمه تفقه مجتهدانه است کاری که چنین همایش ها و گردهمایی ها باید در پی انجام آن باشد و امید است با فعالیت های علمی تحقیقاتی حوزه های علمیه استفاده از نظریات اندیشمندان و پژوهشگران اسلامی به این مهم بیش از پیش پرداخت شود.

انشاالله اینجانب باردیگر برای همه برگزار کنندگان و شرکت کنندگان این همایش توفیق الهی را از درگاه ربوبی خواستارم و امیدوارم این همایش به اهداف خویش دست یابد و محصولات علمی آن، در جهت ترویج تربیت اسلامی به کار گرفته شود.

والسلام علیکم و رحمة الله و برکاته
قم – ناصر مکارم شیرازی ۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۲