وی افزود: این اتفاق در کشور ما نیفتاده و ما نتوانستهایم تلاشها و زحمات مبلغان دینی در راه اشاعه دین به مردم منتقل کنیم و دانش تجربی را در حوزه بینالملل تبین علمی کنیم. از این رو بعد از نگارش پایان نامه دکتری تصمیم گرفتم که تجارب خود در سفر به آفریقا بنویسم. بعد از نگارش برای چاپ نزد نشر معارف بردم که مدیران انتشارات اعتقاد داشتند که این اثر نیازمند ارتقاء جدی به لحاظ فنی و نگارشی است از این رو زحمت نگارش کتاب را خانم عطیه کشتکاران قبول کردند و برای نگارش آن مصاحبههای مفصلی انجام شد.
حجتالاسلام ذوالفقاری با اشاره به اینکه یکی از جدیدترین و علمیترین روشهای ثبت تجارب و خصوصا تجارب زیسته خود مردمنگاری است، عنوان کرد: کتاب «الماس سیاه» خاطرات پنج سال زیست مستمر بنده در کشور کنگو در قلب آفریقاست که دارای مردمان بسیار مهربان بوده و دارای قلب بزرگی هستند. این اثر با زبانی روان و جذاب از تجربهنگاری کنشگری فرهنگی در عرصه آموزش و تبلیغ دینی است که در میان سطرهای خود به نحوی کاملا نامحسوس از روش خودمردمنگاری بهره گرفته است.
وی ادامه داد: داستانهایی که در این کتاب روایت میشود تمامی بر گرفته از واقعیت است و این امر اثر را در حوزه سفرنامه نویسی منحصر به فرد میکند.
راوی کتاب الماس سیاه اذعان کرد: این اثر را شیخ زکزاکی روحانی و رهبر شیعیان نیجریه نیز دیده و آن را امضا کرده است ترجمه این اثر به زبان فرانسوی نیز انجام شده که امید میرود در انتشارات بهنشر منتشر شود.