نشست علمی امامرضاعلیهالسلام و تدبیر صحیح بحران ولایتعهدی (چالشها و راهحلها) برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی جامعه المصطفی العالمیه نمایندگی خراسان، نشست علمی امامرضا علیهالسلام و تدبیر صحیح بحران ولایتعهدی (چالشها و راهحلها) با حضور جمعی از اندیشمندان جهان اسلام امروز سه شنبه ۱۶ اردیبهشت ماه به میزبانی جامعه المصطفی العالمیه مشهد برگزار شد.
ماجرای اصرار مأمون در ولایتعهدی امام رضا(ع)
علامه سید افتخار حسین نقوی النجفی از علمای کشور پاکستان در این نشست گفت: در خصوص ولایت عهدی امام رضا علیه السلام واینکه امام رضا علیهالسلام به اجبار خلیفه این ولایت عهدی را پذیرفتند تبیین شده است، أما سوال اینست که چرا خلیفه مامون عباسی اصرار داشت که امام رضا علیه السلام را به عنوان ولیعهد خود معرفی کند؟
وی افزود: در جاهای مختلفی مملکت اسلامی آن زمان توسط محبان و موالیان اهل بیت علیهم¬السلام و علویان انقلابات و شورش¬ها اوج گرفته¬بود و مامون برای خنثی کردن و خاموش نمودنِ این قیام¬ها و شورش¬ها امام رضا علیه¬السلام را به عنوان ولیعهد معرفی کرد و مجبور کرد تا از مدینه به سمت پایتخت ’’مرو‘‘ رخت سفر ببندند. لذا مامون از ولایتعهدی امام رضا علیه¬السلام به دنبال اهداف خود بود و همچنین مامون در نقاط مختلفی نمایندگان خود را گمارد تا از انقلابات و شورش¬ها جلوگیری کند.
علامه نقوی النجفی ادامه داد: مأمون خیلی زیرک و زرنگ بود، هدف دیگری از ولایت عهدی امام رضا علیهالسلام تحت نظر قرار دادن فعالیت آنحضرت بود، او نمی خواست ایشان آزادنه فعالیت را داشته باشند چون می-دانست اگر این کار نکند به هدف خود نمیرسد و در نظر او مهمترین مانع در تحقق هدفش امام رضا علیهالسلام بودند.
وی بیان کرد: امام رضا علیهالسلام در سفر طولانی خود از مدینه تا مروّ از فرصتها استفاده کردند؛ در شهر نیشاپور به درخواست محدثین آنجا حدیث سلسلةالذهب اشاره فرمودند: «کلمة لا اله الا الله حصنی فمن دخل حصنی… بشرطها و شروطها و أنا من شروطها». این نشان میدهند که اگر کسی بدونِ ولایت، توحید را قبول کند این ارزش ندارد. شرط توحید پذیرفتن ولایت أئمه (ع) است و بدونِ ولایت پذیری، توحید حقیقی نخواهد بود.
این عالم پاکستانی تاکید کرد: بعضی از شیعیان از حضرت رضا علیهالسلام سوال کردند که شما قائم آل محمد هستید؟ ولی امام رضا علیهالسلام میفرمودند: «من قائم هستم ولی آن قائم که جهان را از ظلم خاتمه می دهد و پر از عدل و قسط می کند، مهدی موعود آخر الزمان است و آن وقت که خدا بخواهد ظهور خواهد کرد و اوست که آخرین نماینده خداوند متعال هست.» ایشان اشاره فرمودند که معنای انتظار این است که زمین را برای ظهور ایشان آماده کنیم و برای فرزند امام حسن عسکری علیه السلام منتظر باشیم که همانا او مهدی موعود و نجات دهنده دنیا است.
ادب در مناظرات امام هشتم(ع)
وی بیان کرد: در زمان ولیعهدی، ایشان با ادیان و مذاهب مختلف مناظرههای داشتند. حضرت امام رضا علیهالسلام به شیوه مؤدبانه این مناظره¬ها را انجام میدادند.
علامه نقوی النجفی ادامه داد: ائمه طاهرین علیهمالسلام علم خود را مستقیما از خداوند میگیرند و بابهای مختلفی از علم را از پیامبر گرامی (ص) میآموختند امام علی ع فرمودند: «من از پیامبر هزار باب علم را آموختم. علم پیامبر بواسطه امیرالمومنین (ع) و حضرت فاطمه زهرا (س) به دیگر ائمه منتقل شد.
وی گفت: اینجا سوال مطرح میشود: آیا علوم پیامبر (ص) همهاش به اهل بیت (ع) منتقل شد یا بعضی از آن؟ جواب این است که بله تمامی علوم پیامبر اکرم (ص) به ائمه (ع) منتقل شد و این بخاطر این است که زعامت امور مسلمین بعد از پیامبر (ص) به دوش ائمه (ع) است و لازم است ائمه نیز تمامی علوم مورد نیاز بشر را بداند.
این استاد حوزه و دانشگاه عنوان کرد: کلیات علوم در قرآن کریم موجود است، ولی جزئیات آن را بواسطه احادیث باید بفهمیم که البته ائمه (ع) در بسیاری از موارد بیان کرده¬اند که قرآن را اصل قرار دهید، آن مواردی که با قرآن مخالف است را رد کنید. ایشان بیان میفرمودند: غیبت کبری تا زمانی ادامه خواهد یافت تا اراده خداوند بر این باشد که ایشان ظهور کند. امام رضا (ع) در پاسخ کسانی که می¬گفتند: آیا امام زمان (عج) بین مردم وجود نخواهد داشت؟ میفرمودند: «مهدی (ع) بین مردم وجود خواهد داشت و از دیدههای مردم غایب است.» حضرت میفرمودند: «اگر زمین از حجت خدا خالی باشد، نابود خواهد شد.»
وی در ادامه تاکید کرد: از امام رضا (ع) در رابطه با امام زمان (عج) احادیث زیادی بیان شده است. از جمله اینکه می فرمودند: «قیامت برگزار نخواهد شد مگر اینکه قبلش حضرت مهدی (عج) ظهور کند.» ایشان همواره مردم را به صبر و انتظار جهت ظهور حضرت مهدی (عج) سفارش می کردند و توصیه می کردند تا از حضرت مهدی موعود (عج) تبعیت کنند. کسی که از ایشان اطاعت نکند همانا نافرمانی خدا را انجام داده است.
معرفت به امام شرط قبولی عبادات
علامه نقوی النجفی با اشاره به لزوم معرفت در عبادت عنوان کرد: استاد فرمودند: عبادت خداوند متعال بدون معرفت ارزشی ندارد، شرط قبولی عبادتِ خدا پذیرفتنِ ولایت و تابعیت از امام زمان (عج) است. امام رضا (ع) می فرمودند: «اگر کسی معرفت امام علی (ع) را نداشته باشد معرفت خدا را نیز نخواهد داشت.» حضرت در دعای خود می فرمودند: «خداوندا معرفت خود را به من بده اگر معرفت تو را نداشته باشم، معرفت رسولت را نیز نخواهم داشت.» با بیان «لم اعرف حجتک» می فرمودند که «حجت یعنی امام زمان (عج). لذا معرفت رسول و حجت خداوند مبتنی بر معرفت خداوند متعال است. اگر کسی معرفت حجت خدا را نداشته باشد، همانا در گمراهی خواهد بود.»
وی افزود: لذا معرفت نسبت به امام زمان (عج) از واجبات است تا انسان از دین منحرف و گمراه نشود. حالا که امام زمان (عج) حجت خدا هست بر ما لازم است بین خود و ایشان تعلق و معرفت را افزایش دهیم تا با مرگ جاهلی از دنیا نرویم. اینکه از منتظرین ایشان باشیم، از فضایل و جایگاه ایمانی بلندی برخوردار می شویم.