به گزارش روابطعمومی جامعه المصطفیالعالمیه نمایندگی خراسان، به مناسبت عید سعید فطر یادداشتی توسط سرکار خانم دکتر فاطمه اخروی استاد جامعه المصطفی العالمیه نمایندگی خراسان نگاشته شده که در ادامه تقدیم میگردد.
عید فطر به معنی بازگشت انسان به فطرت الهی خویش به وسیله جهاد با نفس اماره است، این امر نشان از این دارد که دین اسلام به فطرت انسان اهمیت فوقالعادهای میدهد. علاوه بر این شکرگزاری به درگاه خداوند نیز از اموری است که مطابق با فطرت است و انسانها در این روز، خالصانه از خداوند تشکر میکنند و برای گناهان خود آمرزش میطلبند. روز عید فطر با توجه به تفاسیر موجود روز بازگشت، ایمان به خدا، پیروزی و پاکی است. همچنین با توجه به اینکه در اعتقادات اسلامی نیز به مناسبت اینکه صفا و پاکی فطری نخستین به روح و جان آدمی باز میگردد و پاک شدن آلودگیهای برخلاف فطرت پاک انسان، عید گفته میشود. (مکارم شیرازی، ج5، ص131). عید فطر به عنوان یک ضرورت مهم مذهبی در همه روایات آورده شده و ضرورت آن به نحوی است که تنها روزیست که هیچ مسلمانی مجاز به روزه گرفتن در آن نیست. در واقع این ضرورت از آنجا که باید پایانی برای ماه مبارک رمضان باشد و برای نشان دادن عظمت روزهداری در آن ماه به یک عید بزرگ ختم میگردد. در پایان ماه رمضان، یکی از مهمترین اعیاد مسلمانان در کشورهای اسلامی برگزار میشود که در تقویم مناسبتها از آن به عنوان عید سعید فطر یاد میشود. این عید از جمله اعیاد بسیار مهم مسلمانان محسوب میشود. مسلمانان با توجه به اعتقادات خود در این روز به جشن و سرور و برگزاری مراسم خاص دینی و عرفی خویش میپردازند. ضرورت برگزاری جشن عید سعید فطر در میان مسلمانان، عید بندگی و عبودیت شکرگزاری برای توفیق گذاردن یک ماه ضیافت الهی و روزهداری و عید توفیق بر طاعت، بندگی و عبودیت است.
در روایات ائمه اطهار درباره اهمیت این عید بزرگ نیز بسیار تأکید شده است. حضرت علی (ع) در احادیث خود برای روز عید فطر عنوان میدارند، روزی است که خداوند نماز و روزه یک ماه انسان را قبول میکند. (نهجالبلاغه، ص42). در پایان این ماه، مسلمانان برای ادای نماز عید فطر اجتماع بزرگی تشکیل میدهند. سپس با بخشیدن مال به مستمندان در حق آنها کمک میکنند. از این رو در روز عید فطر مسلمانان به وسیله عبادت به خدا و از طریق محبت و کمک به مردم به یکدیگر نزدیک میشوند. (مجلسی، ج2، ص31). این امر واجب الهی و مربوط به نهاد دین است و نشاندهنده نهایت تعهد و دانستن مسئولیت در قبال فرامین الهی است. کارکرد این مسئله تأمین نیاز مادی فقرا و کارکرد پنهان آن مبارزه با نفس اماره است که همانا رسیدن به مراتب عالی اخلاقی است.
اکثر قریب به اتفاق مراسمات مذهبی چون با گرایش به گذراندن سیر و سلوک یا رفتارها و عبودیت و بندگی همراه است، برای ایجاد نقطهی عطف یا نشاندادن پایان برجستهای برای آن پدیده از برگزاری مراسم وداع و غیره بهره میجویند. عید فطر و جشن روز عید که همگی به عنوان نقطهی عطف و پایانی بر اعمال مسلمانان در ماه رمضان در نظر گرفته شده است و هر مسلمانی با ادای این مراسم در روز عید فطر از قبول شدن طاعات، عبادات و بندگی خود برای یک ماه گذشته اطمینان مییابد. بعد از اینکه انسان یک ماه روزه میگیرد در روز عید فطر با برگزاری نماز عید فطر و پرداخت فطریه این عبادت را کامل میکند. این عمل وسیلهای برای سپاسگزاری و شکر از نعمتهایی است که خداوند به آنها اعطا کرده و نمایشی از عبودیت در محضر الهی است. ( امام خمینی، ج1، ص241). علاوه بر این از نتایجی که در پی انجام اعمال روز عید سعید فطر، عید عبودیت و بندگی باید عنوان کرد، این است که از آنجایی که در این روز تمامی نسلها و اقشار مختلف جامعه در کنار یکدیگر این اعمال را انجام میدهند، باعث رشد اجتماعی، اخلاقی، سیاسی، فرهنگی و دینی مسلمانان میشود. (شیرازی، ص163)