به گزارش روابطعمومی جامعةالمصطفی (ص) خراسان در این نشست دکتر مختار احمد رئیس کمیسیون آموزش عالی پاکستان اظهار داشت: پاکستان مسئلهآموزش را حیاتیترین مسئله کشورش تعریف کرده است.
وی با اشاره به ظرفیتهای دانشی پاکستان افزود: با تشکیل کمیسیون عالی آموزش در این کشور، ۵۱ مرکز آموزشی و دانشگاهی در پاکستان راهاندازی شد که فقط ۲٫۵ درصد از جمعیت جوانان کشور را پوشش میداد، اما هم اکنون بیش از ۲۶۰ دانشگاه دولتی و خصوصی راهاندازی شده است و ۱۳ درصد جوانان موفق به حضور در دانشگاه شدهاند.
رئیس کمیسیون آموزش عالی پاکستان با بیان این که به همت دانشجویان پاکستانی سالانه حدود ۴۰ هزار عنوان مقاله در عرصه بینالملل بازنشر میشود، گفت: پاکستان ظرفیت بالایی در زمینه رشد و توسعه دانش دارد و از همگرایی علمی با مجموعههای دانشگاهی جهان اسلام استقبال میکند.
وی افزود: امروز مجموعههای دانشی جهان اسلام با وجود همه مشترکات اعتقادی از هم دور هستند.
دکتر مختار احمد تبیین مسائل و مشکلات مشترک سرزمینی، امنیت غذایی و تروریسم را از مسائل مشترک سرزمین ایران و پاکستان و کشورهای همسایه توصیف و تصریح کرد: ما باید مسائل منطقهٔ خود را خودمان حل کنیم و منطقه را بستری ارزشمند برای تربیت نسلهای مسلمان قرار دهیم.
وی در تشریح اهداف این سفر عنوان کرد: بازکردن راه دیپلماسی علمی و آکادمیک و تحتتأثیر قراردادن حیطههای دیگر دیپلماسی در جهان اسلام و فعالسازی ظرفیتها مهمترین برنامههای ما در ایران است و امیدواریم بتوانیم در خصوص پیشرفت امور مشترک و همکاریهای دوجانبه، قدمهای پایدار و مستحکم و مستمری برداریم.
ضرورت توسعه ارتباطات علمی امت اسلام
در این نشست همچنین رئیس جامعةالمصطفی (ص) العالمیة خراسان اظهار داشت: امیدواریم این سفر بتواند به توسعه همکاریهای علمی دو کشور برادر ایران و پاکستان بهویژه دانشگاههای خراسان رضوی کمک کند.
حجتالاسلاموالمسلمین صالح با تأکید بر این که روابط علمی، آموزشی و دانشگاهی دو کشور ایران و پاکستان نیازمند توسعه و تقویت بیشتری است، تصریح کرد: ظرفیتهای دانشگاهی هر دو کشور بسیار گسترده است؛ ازاینرو اگر این ظرفیتها در کنار هم قرار بگیرد، در توسعه علمی امت اسلام بسیار مؤثر خواهد بود.
وی گزارشی از ظرفیتهای آموزشی خراسان رضوی ارائه کرد و گفت: هم اکنون بیش از ۱۰۰ واحد دانشگاهی در خراسان رضوی با ۳۶۰ هزار دانشجو در رشتههای مختلف در حال تحصیلاند.
رئیس جامعةالمصطفی (ص) خراسان همچنین افزود: هم اکنون بیش از ۱۰ هزار و ۱۹۵ دانشجوی خارجی نیز در دانشگاههای خراسان رضوی مشغول تحصیلاند.
وی اضافه کرد: به دلیل برخورداری از مشترکات بسیار مثل دین واحد، فرهنگ واحد، تاریخ مشترک و… میان ایران و پاکستان، ظرفیتهای ارتباطی علمی، فرهنگی تجاری و اقتصادی، امنیتی و… میان دو کشور باید تقویت شود. دیدگاههای مشترک تجاری اقتصادی، فرهنگی و امنیتی و مبارزه با تروریسم زمینههای بسیاری را برای همکاریهای دوجانبه فراهم میکند.
وی در خصوص عمق روابط دوستانه دو ملت اظهار داشت: مرزهای پاکستان و ایران از گذشته تا کنون، مرز دوستی، برادری، صلح و تمدن بوده است و سالهای سال است که دو کشور همسایه با حسن همجواری و برادری در کنار یکدیگر زیستهاند.
وی همچنین با پیشنهاد برگزاری اولین سمپوزیوم مشترک علمی بین دانشگاههای ایران و پاکستان در زمینه اسلامیسازی علومانسانی اظهار داشت: این سمپوزیوم میتواند با مشارکت حداکثری اساتید دو کشور در علومانسانی در حوزههای روانشناسی اسلامی، اقتصاد اسلامی، جامعهشناسی اسلامی، حقوق اسلامی، مدیریت اسلامی، تربیت اسلامی و… برگزار شود.
حجتالاسلاموالمسلمین صالح ادامه داد: اکثر دانشمندان در زمینه تحول در علومانسانی اتفاقنظر دارند؛ چون مسائل و موضوعات علومانسانی منطبق با نیازهای جوامع و بر اساس عقاید دینی تنظیم نشده و بسیاری از علومانسانی در غرب و اروپا خلق و تولید شده است و با نیازهای جهان اسلام تفاوتهای زیادی دارد؛ چرا که هم غربی است و هم بهروز، عمیق و جامع نیست؛ لذا مهمترین اشکال علومانسانی غربی این است که بر پایه تفکر سکولاریسم و غیردینی تنظیم شده است.
وی متذکر شد: علومانسانی باید با مبانی قرآن تنظیم بشود؛ امام رضا علیهالسلام میفرمایند من ارادالعلم فلیثورالقرآن… یعنی کسانی که به دنبال علم هستند باید قرآن را زیرورو کنند و به اعماق آن دست یابند و این یعنی اینکه قرآن کتاب علم است.
رئیس جامعةالمصطفی (ص) خراسان اظهار داشت: برای اینکه ما وارد اسلامیسازی علومانسانی بشویم باید ظرفیت نقد و آزاداندیشی و امکان استدلال را در دانشگاهها به وجود بیاوریم چرا که در اسلام راه نقد و نظر و بررسی و استدلال بسته نیست و اسلام در برابر سؤالات و شبهات مقاومت نمیکند؛ لذا ما نباید در دانشگاهها بررسی نظریههای غیراسلامی را کنار بگذاریم؛ بلکه باید آنها را هم مطرح و نقد کنیم.
وی افزود: برگزاری یک کنفرانس و یا تأسیس یک مجله مشترک بین دانشگاههای ایران و پاکستان و برگزاری همایشهای دوجانبه میتواند اولین اقدامات در راستای اسلامیسازی علوم باشد.
حجتالاسلاموالمسلمین صالح خاطرنشان کرد: نگاه ما به مذاهب بهعنوان یک جزء لازم و کامل موردتوجه است؛ ولی نگاه ما فرامذهبی است؛ لذا باید به دین بهعنوان تمدن اسلامی نگاه کنیم که در این تمدن اسلامی نگاه مذهبی نداریم؛ بلکه نگاه فرامذهبی است.