Al-Mustafa International University
شنبه | 3 | آذر | 1403

طلبه‌ای در درسش موفق خواهد بود که به آنچه آموخته بتواند عمل کند.

درس اخلاق

به گزارش روابط عمومي جامعه المصطفي العالميه نمايندگي خراسان، حجت الاسلام و المسلمین دکتر سعیدی فاضل در جلسه درس اخلاق مرکز آموزش زبان فارسی به تبیین روایتی از امام صادق علیه السلام از کتاب اصول کافی با موضوع علم پرداخت.

وی در ابتدا از کتاب کافی به عنوان یکی از مهمترین کتب موثق روایی شیعه یاد کرد؛ چرا که در عصر غیبت صغرای امام زمان عج الله تعالی فرجه الشریف در زمان یکی از نواب خاص اربعه به نام علی بن محمد سمری مکتوب گردیده است. پس از نواب اربعه تا امروز زعامت و رهبری شیعه را 61 فقیه عهده دار بودند؛ که الان در دوره زعامت رهبر معظم انقلاب اسلامی هستیم.

ایشان در ادامه به معرفی سه بخش کتاب کافی که شامل  اصول ، فروع ، و روضه است پرداخت و افزود:” اصول” کافی شامل روایات اعتقادی است و” فروع” کافی متضمن روایاتی در حوزه احکام است و در “روضه” کافی نیز عمدتا روایاتی بیان شده که مربوط به اخلاقیات و سبک زندگی است. و حدیثی که امروز بیان می گردد در صفحه چهل و یک “اصول “کافی ذکر شده است. « مَن تَعَلَّمَ العِلمَ و َعَمِلَ بِهِ و َعَلَّمَ لِلّهِ دُعِیَ فی مَلَکُوتِ السَّماواتِ عَظیما» هر کسی برای خدا علم را بیاموزد و به آن عمل کند و به دیگران آموزش دهد، در ملکوت آسمانها از اوبه بزرگی یاد شود

رئیس نمایندگی خراسان یادگیری علم را  یکی از مسائل مهم و اساسی خواند و افزود: خدای متعال مسائل متعددی را برای هدف خلقت انسان ها بیان فرموده است؛ از جمله عبادت یا رسیدن به سعادت، اما در روایات  و تفسیر، مفسران وعلما یک هدف اصلی را به عنوان هدف جامع برای خلقت انسان در نظر می گیرند و آن هم مسئله “هدایت” است. هدایت برای رسیدن به جایگاهی که نزدیک ترین جایگاه به خداوند متعال هست. قرآن کریم می فرماید “قرب به خدا” در مورد پیغمبر صلی الله علیه و آله و سلم در شب معراج به اندازه دو سر یک کمان بود. این برای همه مومنین قابل تصور و قابل دستیابی است. پیامبران مبعوث شدند برای اینکه ما را هدایت کنند  به آن چه خدای متعال فرموده است، قرآن نازل شده برای هدایت انسانها، فلذا علم به آنچه پیغمبران  وائمه علیهم السلام فرمودند، علم به آنچه خدای متعال در قرآن کریم فرموده  است بالاترین نوع علم است.

وی سپس با اشاره به روایتی از پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم مبنی بر “فریضه” بودن علم برای مرد و زن مسلمان افزود:: “فرض “بالاتر از واجب است. وجوبی که به ادله قطعی و یقینی اثبات شده باشد در ادبیات اهل سنت و بعضی ازعلمای شیعه به آن فرض گفته می شود.

دکتر سعیدی فاضل در پاسخ به این پرسش که طلب کدام علم فریضه است، اظهار داشت: علمی که ما را به سعادت برساند و موجب هدایت شود، علم نافع و فریضه است. در روایات از سایر علوم تحت عنوان “فضل” یاد شده نه علم. علومی  که ما در حوزه های مختلف نظیر حوزه بهداشت، حوزه مسکن، تربیت فرزند و … کسب می کنیم  اطلاعات عمومی است .

وی در باب اهمیت علم آموزی در قران به اولین آیات نازل شده بر پیامبر اعظم صلی الله علیه و آله و سلم آیات ابتدایی سوره علق «اقْرَأْ بِاسْمِ رَبِّكَ الَّذِي خَلَقَ * خَلَقَ الْإِنْسَانَ مِنْ عَلَقٍ.*  اقْرَأْ وَرَبُّكَ الْأَكْرَمُ * الَّذِي عَلَّمَ بِالْقَلَمِ » اشاره کرد و سپس به معرفی انواع علم پرداخت. علم مکتوب که با تحصیل به دست می آید و علمی که با قلم به دست نمی آید و خداوند متعال آن را از باب تفضل به اولیاء و کسانی که بتوانند ظرفیت لازم را در خودشان ایجاد کنند عطا می فرماید.

رئیس نمایندگی خراسان در ادامه اظهار داشت: امام صادق علیه السلام در ضمن این روایت فرمودند:« من دوست ندارم شیعیانم را جز در این دو حالت ببینم؛ یا تعلیم بدهند یا آموزش بگیرند» به تعبیری دیگر یا استاد باشند یا شاگرد.

حجت الاسلام و المسلمین دکتر سعیدی فاضل با بیان این نکته که از نظر پیشوای ششم علم آموختن به تنهایی برای رسیدن به سعادت کافی نیست بلکه عمل به آموخته ها شرط اساسی است افزود: همیشه در قرآن کریم ایمان با عمل می آید. همینطور در روایات علم با عمل ذکر شده است.در روایتی دیگر از امام صادق علیه السلام داریم که هر کس که به آنچه که علم دارد عمل کند،  خدای متعال علمی در اختیار او قرار خواهد داد که دیگران توانایی دستیابی به آن را ندارند.

استاد سعیدی فاضل تاکید کرد :طلبه ای در درسش موفق خواهد بود که به آنچه آموخته بتواند عمل کند. عمل کردن به علم ضروری است لذا در روایات بطور صریح ذکر شده که علم بدون عمل ضررهایی را برای انسان و جامعه بشری در پی خواهد داشت.

وی با بیان این مطلب که مسئله فلسطین، لبنان و مظلومیت مردم در سراسر جهان ناشی از همان علومی است که به آن عمل نشده است افزود:  سنت الهی بر آن است که علمی که به آن درست عمل نشود انسان را به ضلالت و گمراهی دچار خواهد کرد  به نحوی که او را در این جهان به سرنوشت نابودی مبتلا خواهد کرد و او از بین خواهد رفت  که ان شاء الله امیدواریم در مورد رژیم غاصب صهیونیستی و امریکای جنایتکار این  اتفاق را به زودی شاهد باشیم ان شاءالله.

دکتر سعیدی فاضل درادامه تاکید کرد: عالم بدون عمل به درد نمی خورد. باید عالم ربانی بود.عالم ربانی کسی است که به این فرمایش خدای متعال که علم را باید یاد گرفت و برای رسیدن به سعادت به آن عمل کرد، جامه عمل پوشاند. علم را فقط برای این که خودتان منتفع  بشوید و بهره ببرید یاد نگیرید. علم را طوری یاد بگیرید که بتوانید به دیگران هم یاد بدهید ؛ به گونه ای که اگر امروز از شما خواستند بتوانید زبان فارسی بخشی را که امروز آموختید تدریس کنید. وی در ادامه بر داشتن اخلاص در زمان تعلم تاکید کرد و اظهار داشت: اگر می خواهید علمتان در دیگران تاثیر داشته باشد در تعلیم علم به دیگران اخلاص داشته باشید.

رئیس نمایندگی المصطفی خراسان افزود: ما در جامعه المصطفی جمع شدیم برای اینکه اولا یاد بگیریم، ثانیا عمل کنیم و ثالثا خودمان را آماده کنیم ،با این هدف که بتوانیم برای خدا آن چه را که آموخته ایم در کشورهایی که هستیم به دیگران یاد بدهیم؛ اگر این سه ویژگی ایجاد شد شما در آسمان ها در نزد خدای متعال، در میان ملائک جایگاه و ارزش پیدا می کنید. و سنت خداوند بر این است که هر کس در آسمان ها در بین ملائک  و نزد خدای متعال نام آور باشد قطعا خدای متعال در زمین نام  آور او خواهد بود. چنان که خداوند در سوره شرح به پیامبرش فرمود وَرَفَعْنَا لَكَ ذِكْرَكَ ما ذکر تو را بالا بردیم.

خداوند زمانی به پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم فرمود نام تو را بالا می بریم که در ابتدای بعثت 3 الی 7 همراه  بیشتر نداشتند. زمانی که در پیشگاه خداوند نام کسی بالا رفت در زمین هم قطعا  همین اتفاق خواهد افتاد.در مسیرعلم آموزی و تعلیم سختی ها زیاد  است اما باید آن را تحمل کنیم «فَإِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْرًا، إِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْرًا» همراه هر سختی قطعا آسانی است.

توصیه پایانی استاد سعیدی فاضل به طلاب مرکز آموزش زبان و معارف اسلامی خواهران، همان توصیه خدای متعال به نبی مکرم اسلام صلی الله علیه و آله و سلم در انتهای سوره شرح بود: «فَإِذَا فَرَغْتَ فَانْصَبْ وَإِلَى رَبِّكَ فَارْغَبْ» وی تاکید کرد: این همان قاعده ای است که توپ را هر چه محکم تر به زمین بزنید بالاتر خواهد رفت. خداوند به پیامبرصلی الله علیه و آله و سلم می‌فرماید « هنگامی که از یک کار فار غ شدی خودت را به سختی بینداز، برو و کار دیگری  را آغاز کن.» فارغ نباشید از کار، همیشه خودتان را در مسیر علم آموزی و تعلیم دادن قرار بدهید، اگر این  اتفاق بیفتد به سمت خدای متعال ان شاءالله صعود خواهید کرد

خبر های قبلی و بعدی