نشست علمی «تحلیلی بر صلح امام حسن(ع)»
جامعةالمصطفی خراسان برگزار کرد
مدرسه عالی علوم انسانی، حکمت و تاریخ (برادران) نمایندگی جامعةالمصطفی در خراسان، نشست علمی «تحلیلی بر صلح امام حسن(ع)» را با سخنرانی آقای غلامرضا جلالی به صورت برخط برگزار کرد.
به گزارش مرکز خبر و اطلاعرسانی جامعةالمصطفی، در این نشست، عضو هیئت علمی گروه تاریخ دفتر تبلیغات اسلامی، با اشاره به شرایط جامعه اسلامی پس از رحلت نبی مکرم اسلام(ص)، ابراز کرد: با ارتحال پیامبر(ص)، جامعه تا حد زیادی به آداب و سنتهای دوره جاهلیت زیادی بازگشت. در آن دوران، قبایل آموزشهای لازم را از تفکرات پیامبر(ص) و قرآن نگرفته بودند و رابطه اشرافیت هنوز پابرجا بود.
آقای جلالی، با بیان اینکه در آن روزگار، جوّ سیاسی در دست امویان بود، اظهار داشت: گرایش های معنوی و قاطعانه امام علی(ع) و کشته شدن برخی از بزرگان قبایل به دست آن حضرت، در سرباز زدن از گرایش آنان به امام حسن(ع) مؤثر بود.
وی افزود: این فرهنگ در زمان امام حسن(ع) و امام حسین(ع) بازتاب داشت.
استاد نمایندگی جامعةالمصطفی در استان خراسان رضوی(ع) یکی از دلایل شهادت امام حسین(ع) را چالش فرهنگ اسلامی با غرب در شامات برشمرد و درباره اطرافیان امام حسن(ع) تصریح کرد: علی رغم اینکه در اطراف امام(ع) شخصیتهای بزرگی بودند، بخش عمده جامعه اسلامی، تحت تأثیر شرایط به وجود آمده و رجوع به فرهنگ جاهلی، تفکر انقلابی پیشین خود را از دست داده بودند و این شرایط، زمینه را برای توطئه علیه امام حسن(ع) فراهم کرد.
وی ادامه داد: از سوی دیگر، غنایم فراوان جنگی به دست آمده در جنگ با قدرت های آن زمان مانند ایران و روم، سبب شد ذائقه بسیاری از افراد تغییر یابد و گویی، جهاد فی سبیل الله گم شده بود.
آقای جلالی این دگردیسی را ریشه در رفاه طلبی و آشنایی با فرهنگ غرب ارزیابی کرد و خاطرنشان ساخت: بزرگ ترین مسئله ای که موجب صلح امام حسن(ع) شد، دسایس روزافزونی بود که علیه امام(ع) تدارک دیده می شد.
عضو هیئت علمی گروه تاریخ دفتر تبلیغات اسلامی با اشاره به روحیه ذاتی اسلام در زمینه صلح گرایی و همزیستی مسالمت آمیز، تصریح نمود: در ماجرای صلح امام حسن(ع)، امام حسین(ع) نیز از برادر بزرگ خویش تبعیت کردند. با این حال، زمانی که امکان نداشت از راه صلح به نتیجه مطلوب رسید، امام حسین(ع) گام های دیگری برداشتند و ماجرای کربلا به وجود آمد.
وی، در ادامه، با اشاره به دستاوردهای صلح امام حسن(ع)، ابراز داشت: یکی از دستاوردهای صلح امام(ع) این بود که رهبری و زمامداری مکه و مدینه تا قرنها در دستان فرزندان امام حسن(ع) قرار گرفت.
عضو هیئت علمی گروه تاریخ دفتر تبلیغات اسلامی ادامه داد: دستاورد دیگر آن، پراکندگی سادات حسنی(ع) در نقاط مختلف جهان اسلام بود که پس از جنگ و برخورد با دستگاه امویان و عباسیان، موجب شکل گیری حکومت های محلی شد.
سخنران نشست، با اشاره به ازدواج پرتکرار نوادگان امام حسن(ع) و امام حسین(ع) با هم، از نفوذ سادات حسنی(ع) و حسینی(ع) و نشر مکتب اهل بیت(علیهم السلام) تا آسیای مرکزی سخن به میان آورد و ابراز داشت: پذیرش قطع نامه ۵۹۸ سازمان ملل و پایان جنگ تحمیلی نیز نتایجی همانند صلح امام حسن(ع) داشت و می بینیم که امروزه، ایران اسلامی به مقاصد خویش دست یافته و گفتمان انقلاب اسلامی در همه جا مطرح شده است.
آقای جلالی ضمن تأکید بر اینکه صلح باید در زمانی رخ دهد که راهی غیر از صلح وجود نداشته باشد، تصریح کرد: ما صلح امام حسن(ع) و ماجرای کربلا را دو روی یک سکه می دانیم که در امتداد یکدیگر هستند.