خلاصه نشست تخصصي «پدیدار شناسی جریان های مدعی مهدویت»
به همت معاونت پژوهش المصطفی خراسان؛
به گزارش روابط عمومی جامعة المصطفی العالمیه_نمایندگی خراسان، در نشست «پدیدار شناسی جریان های مدعی مهدویت» حجت الاسلام والمسلمین استاد علی محمدی هوشیار، به عنوان مدرس کارگاه، در تبیین جریانهای نوظهور در مسیر مهدویت، به چگونگی بوجود آمدن جریان احمد اسماعیل صالح السلمی البصری(۱۹۶۸م )، معروف به احمد الحسن الیمانی، و فعالیت او پرداختند.
خلاصه مطالب مطرح شده در این نشست تخصصي بدین شرح است
یکی از جریانهای نوظهور در مسیر مهدویت احمد اسماعیل صالح السلمی البصری(۱۹۶۸م ) معروف به :احمد الحسن الیمانی) است.
وی خود را پنجمین فرزند با واسطه امام دوازدهم (ع) دانسته و علاوه بر آن، دارای ادعاهای بیشماری میباشد که ادعای یمانی بودن، سفارت و وصایت حضرت حجت (ع) اساس ادعای این شخص را تشکیل میدهد.
احمد بصری در سال(۱۹۹۲م) از دانشکده مهندسی در رشته شهرسازی فارغ التحصیل گردید و تا سال (۱۹۹۹م)، هیچ سندی از وی در دست نبوده و این مدت به عنوان خلاء اطلاعاتی از زندگانی احمد الحسن محسوب میشود. وی در سال (۱۹۹۹م) به سمت نجف أشرف رفته و مدت کوتاهی در حوزه درس حضرت آیت الله محمدصادق صدر حاضر شد و در همان سال به علت انجام فعالیتهای سیاسی بر علیه دولت عراق به همراه فردی به نام «حیدر مشتت المنشداوي المحمداوی القحطانی تا سال (۲۰۰۱م) در زندان ابوغریب زندانی شدند که پس از مدتی بنا به درخواست صلیب سرخ جهانی، نام آنان در میان لیست زندانیان ابوغریب در روزنامههای بغداد منتشر گردید پس از آزادی از زندان دوباره به حوزه برگشته و پس از تحصیل دروس حوزوی تا سال (۲۰۰۴م) با زیر سوال بردن نیابت عامه فقهاء و ادعای فساد مالی در حوزههای علمیه و ناکارآمدی دروس، مقدمات ایجاد تفرقه در حوزه علمیه نجف را آغاز کردند
احمد الحسن در سایت رسمی خود درباره ماجرای تحصیل علوم حوزوی خود میگوید: «من به نجف اشرف رفته و با هدف تحصیل علوم دینیه در آنجا سکونت کردم ولی بعد از آنکه وارد حوزه شدم و از مجموعه دراسات این حوزه مطلع شدم، دیدم که در حوزه یک سری خلل بسیار بزرگ دیده می شود (لا اقل در نظر من) و صرفا لغت عرب و اصول فقه و کلام و منطق و فلسفه و عقاید و فقه و احکام شرعیه را مطالعه می کنند و هیچ گاه قرآن کریم یا سنت شریف نبوی یا أحادیث محمد و آل محمد تدریس نمیشود و آنها درس اخلاق الهی که بر هر مومنی تخلّق به آن اخلاق واجب است را کنار گذاشتهاند. پس به این دلیل تصمیم گرفتم از حوزه دوری کنم و در خانهام گوشه عزلت گرفته و علوم حوزوی را بدون هیچ کمک کاری تنها خواندم و فقط صرفا با بعضی از روحانیون حوزه نجف در ارتباط باشم… ولی آنچه که باعث شد تا من به حوزه علمیه نجف اشرف راه یابم این بود که من در رویا امام زمان (ع) را دیدم که به من دستور داد تا به حوزه علمیه نجف بروم و وی از آنچه برایم اتفاق خواهد افتاد خبر داد و هرآنچه که وی گفته بود همان شد»
احمد الحسن همزمان با تحصیل در حوزه علمیه صدر، در سال(۲۰۰۳م) با همراهی حیدر مشتت ادعای مشترکی را آغاز کرده و خود را فرزند و فرستاده حضرت صاحب الامر(ع) و حیدر مشتت را با عنوان یمانی آل محمد(صلی الله علیه و آله) معرفی نمود. لذا جهت نشر عقاید و تجهیز قوای نظامی خود، خانهای را به عنوان مکتب امام احمد الحسن و یمانی موعود در محله صریفه در منطقه سهله در نظر گرفته و در آنجا سکونت یافتند
احمد الحسن در اواخر سال(۲۰۰۳م) طی بیانیهای یمانیت حیدر مشتت را اعلام کرده و بحث وصایت و سفارت خود را از یمانیت جدا نمود: «فاعلموا أیها الناس إنه لایمانی إلا کان لی کیمینی داعی لأمری هادی لصراط الله الذی أسیر علیه بإرشاد أبی الإمام المهدی محمد بن الحسن(ع) ای مردم بدانید! هیچ یمانی وجود ندارد مگر اینکه در سمت راست من قرار گرفته و فراخوان کننده به امر ما است. امری که هدایت کننده به راه خداست و یمانی با ارشاد پدرم مهدی (ع) حرکت میکند.
بر همین اساس، حیدر مشتت اولین مسافرت تبلیغیاش را به زادگاه خود(العماره در جنوب عراق) آغاز کرده و مردم را به سوی سفیر و فرزند امام دوازدهم(ع) دعوت کرد. وی پس از مدتی به همراه شخصی به نام «عیسی المزرعاوی» وارد ایران شد. عیسی المزرعاوی تبلیغ خود را در شادگان خوزستان آغاز کرده و عدهای از مردم را به بیعت با احمد الحسن در آورد. اما حیدر مشتت به سمت شهر مقدس قم آمده و پس از دیدار با آیت الله روحانی و شیخ علی کورانی راهی از پیش نبرده و پس از تحمل هفت ماه زندان در ایران، به عراق بازگشت.
امر من روشن تر از خورشید در وسط روز است و من اولین مهدی و همان یمانی موعود هستم!
در سال (۲۰۰۵م) با بروز اختلافات عدیده ای بین احمد الحسن و حیدر مشتت، احمد بصری در تناقضی آشکار، طی بیانیه ای خود را به صورت توأمان وصی امام و یمانی موعود معرفی کرده و گفت: «وأمری أبین من الشمس في رابعه النهار و إنی أول المهدیین و الیمانی الموعود» امر من روشن تر از خورشید در وسط روز است و من اولین مهدی و همان یمانی موعود هستم.
وی پس از سقوط صدام، فرصت را برای طرح ادعاهای خود مناسب دیده و تشکیلات وسیعی را در شهرهای نجف، کربلا، ناصریه و بصره به راه انداخت. وی با تشکیل لُجنه (کمیته) های مختلف، فرقه خود را ساماندهی کرد و جان دوباره ای به این حرکت انحرافی داد که عبارتند از:
لجنه علمی:
ماموریت اصلی این گروه، تالیف کتب و تنظیم آثار احمد بصری است که تاکنون ۴۷ جلد کتاب توسط احمد الحسن و تعداد ۱۲۴ عنوان کتاب از سوی انصار احمد الحسن] به رشته تحریر در آمده است.
لجنه دینی:
وظایف این گروه عبارت است از: تعیین ائمه جمعه و جماعات در شهرها و استانها، تدوین بانک اطلاعات مبلغین حوزوی احمدالحسن، اداره حوزههای علمیه احمد الحسن، تعیین قاضی برای حل مشکلات و دعاوی انصار احمد الحسن، تبلیغ و نشر دعوت انحرافی احمد الحسن، تعیین پاسخگویان و مناظره کنندگان رسمی دعوت احمد الحسن.
لجنه امنیتی:
مأموریت این گروه، تأمین امنیت جانی و مالی انصار احمد الحسن در شهرها و همچنین تامین امنیت مراسمات و موکب های مناسبتی احمد الحسن میباشد.
لجنه اطلاع رسانی:
مسئولیت این گروه، انتشار بیانیهها و سخنرانیهای احمد الحسن بوده و علاوه بر آن، مدیریت سایت و فضای مجازی نیز به عهده این گروه میباشد.
لجنه مالی:
این گروه، علاوه بر دریافت وجوهات شرعی و نذورات و هدایا، مسئولیت هزینه این مبالغ را بر عهده دارند. این مبالغ در سه بخش مصرف می گردد که عبارتند از:
الف. شهریه طلاب و مبلغین.
ب. چاپ و نشر کتب انصار و همچنین تجهیز کتابخانههای انصار و حسینه ها.
ج. خرید تسلیحات و مهمات جنگی و آموزش های نظامی انصار.
لجنه نظامی:
این گروه با هدف جذب و آموزش نظامی انصار، خرید تسلیحات و فرماندهی عملیاتهای نظامی تشکیل شده است که با عنوان «سرایاالقائم» فعالیت میکنند.
با سرگرفتن فعالیتهای این جریان در منطقه و سرایت آن به ایران اسلامی، عدهای پس از مواجهه با ادله احمد الحسن، با وی بیعت کرده و خود را «انصار امام احمد الحسن» نامیدند. پس از مدتی این جریان توسط انصار احمد الحسن دچار انشقاق شده و به دو گروه «انصار پرچم یا رایات سود» و «انصار مکتب» تقسیم شدند. در باور انصار مکتب؛ براساس روایات موجود، فردی به نام احمد که فرزند و فرستاده امام دوازدهم است وجود داشته و با هدف آماده سازی قیام حضرت ظهور کرده و در حال حاضر از طریق فیسبوک و پالتاک با مردم در ارتباط میباشد. در حالیکه انصار پرچم چنین شخصی را قبول نداشته و از وی و انصارش تبرّی میجویند. به طور کلی باورهای انصار پرچم در موارد زیر خلاصه میگردد که اساس اختلافات آن را با انصار مکتب رقم میزند:
1. گروه پرچم (رایات سود)؛ گروهی از اتباع و پیروان احمد بصری هستند که بر اساس مجموعهای از روایات، مدعی غیبت احمد بصری میباشند. آنان بر این باورند که احمد الحسن بصری از سال (۲۰۰۸م) و همزمان با قیام احمد الحسن و درگیری پادگان الزرگه، در غیبت به سر میبرد. یکی از ادعاهای این گروه این است که در روز مرگ ملک عبدالله پادشاه عربستان، احمد الحسن ۱۲ نفر از اتباع رایات سود را انتخاب کرده و به دیدار با امام مهدی (ع) برده و امام مهدی(ع) از خیانت مکتب نجف، ابراز ناراحتی کرده است.
2. رایات سود براین باورند که احمد الحسن در کتب اولیه خود، به خیانت و ارتداد بعضی از انصار (همچون شیوخ مکتب نجف)، هشدار داده و آنها بخاطر جمع آوری اموال به کذب گویی مرتکب شدهاند.
3. رایات سود معتقدند؛ کتبی که بعد از غیبت احمد الحسن بصری به اسم او منتشر شده است، دارای اشکالات علمی فراوان بوده و هیچکدام از آنان نوشته وی نیست.
4 رایات سود اذعان دارند که مکتب نجف، قوانین و کلمات احمد الحسن و قانون حاکمیت الله را نقض کرده است، چرا که از دولت و حکومت عراق درخواست نماینده در مجلس استان بصره عراق کرده نموده و این مطلب علاوه بر تایید حکومت عراق، به منزله خیانت و نقض قانون حاکمیت الله به شمار میرود.
5. در باور رایات سود؛ عبدالله هاشم(مستند ساز) ، پس از احمد الحسن، همان مهدی دوم در حدیث وصیت شیخ طوسی(ره) است
در این میان؛ علی الغریفی و عبدالله هاشم از جمله کسانی هستند که پیرو پرچم بوده و با مکتب مخالفت و درگیری آشکاری دارند و آن سوی دعوا نیز افرادی همچون؛ ناظم العقیلی، سید واثق حسینی، عبدالرحیم ابومعاذ، علاء سالم و حسن حمامی به عنوان پیرو مکتب بوده و مدیریت علمی و نظامی آن را بر عهده دارند.
شایان ذکر است این نشست به همت معاونت پژوهش جامعة المصطفی خراسان، در تاریخ یکشنبه 13 مهر با همکاری موسسه آموزشی فرق و ادیان بصائر، بصورت وبینار برگزار شد.