حجت الاسلام و المسلمین دکتر سید مهدی معلمی:
اولین اقدام در اقتصاد مقاومتی، تولید کالای استراتژیک است
نشست تخصصی بررسی سیره اقتصادی امام سجاد علیه السلام با رویکرد اقتصاد مقاومتی برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی جامعه المصطفی العالمیه نمایندگی خراسان این نشست در روز چهارشنبه نهم مهرماه ۱۳۹۹ توسط مدرسه عالی علوم انسانی حکمت و تاریخ برادران جامعه المصطفی العالمیه نمایندگی خراسان به صورت وبینار برگزار گردید.
حجت الاسلام و المسلمین دکتر سید مهدی معلمی، امام جمعه شهرستان فریمان، به عنوان سخنران در این وبینار، با تبیین راهکارهای اقتصادی امام سجاد علیه السلام در مقابله با فشارهای اقتصادی در زمان امامت ایشان، گفت: اگر ما می خواهیم اقتصادمان را قوی کنیم اولین کاری که باید انجام بدهیم تولید کالای استراتژیک است.
وی اظهار داشت: اگر می خواهیم که جامعه ما از لحاظ معیشتی از بین نرود باید از بعد درآمدی و تخصیص درآمدها، سیره امام سجاد علیه السلام را بررسی و مطالعه کنیم.
حجت الاسلام و المسلمین معلمی با اشاره به اینکه در بین کالاها، استراتژیک ترین کالا؛ اول امنیت و بعد خوراک هست، بیان نمود: در سیاست های درآمدی حضرت امام سجاد (ع) اولین نکته این بود که حضرت روی آوردند به تولید کالاهای استراتژیک.
وی در تبیین این موضوع اظهار داشت: اگر جامعه ای مسکن یا پوشاک نداشته باشد مانند برخی کشورهای آفریقایی، این جامعه امکان ادامه حیات دارد، اما اگر جامعهای با قحطی خوراک مبتلا بشود، این جامعه مشمول خسارت و تلفات خواهد بود.
وی ضمن اشاره به مشخص کردن حدود خط فقر مطلق توسط سازمان ملل که در آن آورده شده هر کسی باید بتواند در روز ۱۶۰۰ کالری مصرف کند و در غیر این صورت زیر خط فقر است، اشاره و اظهار داشت: از این موضوع مشخص می شود که مسئله مواد خوراکی در هر شرایطی از جامعه، یکی از استراتژیکترین کالا ها است.
وی گفت: در زمان امام سجاد علیه السلام، با توجه به زمین هایی که حضرت داشتند، شیعیان را تشویق می کردند که زمین ها را آباد کنند. و جامعه شیعه با رهبری امام رو به تولید مواد غذایی و محصولات کشاورزی آوردند. حضرت در کنار محصولات زراعی به تولید دام گاو، گوسفند و شتر نیز همت گماشتند.
امام جمعه شهرستان فریمان در ادامه اظهار داشت: در شرایط سخت کنونی نیز ما باید به سمت کسب درآمد از راه تولید کالاهای استراتژیک روی بیاوریم، و اگر می خواهیم اقتصادمان را قوی کنیم اولین کاری که باید انجام دهیم تولید همین کالاهای استراتژیک است.
وی اقدام بعدی حضرت امام سجاد علیه السلام را بعد از تولید کالاهای استراتژیک، مدیریت منابع انسانی عنوان کرد و افزود: اگر ما می خواهیم از نیروی کار بیشترین استفاده را ببریم، باید از بالاترین ظرفیت او برای تولید و خدمات استفاده کنیم.
وی در ادامه اظهار داشت: برای امام سجاد علیه السلام نیز این قضیه مطرح بوده است، چرا که در روایات آمده وقتی یکی از غلامان ایشان که آزاد کرده بودند و متولی آباد کردن یکی از زمینهای حضرت بود، حضرت مرتباً به وی سرکشی می کردند و پیگیر فعالیتهای او بودند.
حجت الاسلام والمسلمین معلمی ادامه داد: مدیران ما نیز باید در شرایط بحرانی در صحنه حاضر باشند چرا که این بهترین نوع مدیریت بحران است.
وی گفت: یکی دیگر از خصوصیات حضرت در مدیریت بحران، مدیریت جهادی ایشان بود. حضرت از صبح علی الطلوع تا شب و در آن شرایط سخت گاهی بدون مرکب، مسیرهای طولانی را پیاده طی میکردند تا به زمین های کشاورزی سرکشی کنند.
وی ادامه داد: ما هم در شرایط بحرانی باید به صورت شبانه روز وضعیت را تحلیل کنیم. و مدیران ما باید اولین نفر وارد محل کار بشوند و آخرین نفر خارج شوند.
امام جمعه شهرستان فریمان گفت: امروزه در علم مدیریت، مدیریت سطح چهارم مدیریتی است که فرد مسئول در آن وقت نمی شناسد و بدون در نظر داشتن دریافت حقوق اضافه کار، وظایف خود را به خوبی انجام میدهد، و امام سجاد علیه السلام چنین عمل می کردند.
وی در ادامه به چهار راهبرد و سیاست اصلی که در شرایط بحرانی می توان از سیره رفتاری امام سجاد علیه السلام آموخت اشاره و عنوان کرد: اولین راهبرد، تولید محصولات استراتژیک به ویژه محصولات خوراکی؛ دومین آن تبدیل ثروتهای جامعه به عدد و ارزش افزوده؛ سومین آن مدیریت منابع انسانی و حضور در صحنه؛ و چهارم مدیریت جهادی است.
وی گفت: اگر جامعه ای درآمد داشته باشد اما در هزینه کنترل نکند جامعه ای متزلزل خواهد بود، خواه این جامعه کوچک باشد یا بزرگ.
وی در تبیین کنترل هزینه ها اظهار داشت: اولین سیاست های هزینه ای امام (ع) با توجه به قرآن کریم، اعتدال در مصرف بود. چرا که در قرآن کریم نیز یکی از مهم ترین موضوعات اسراف نکردن است. و اسراف در هر جامعه ای وارد بشود آن جامعه را با شکست مواجه می کند.
حجت الاسلام و المسلمین معلمی با اشاره به اینکه امروز اسراف اقتصاد ما را بسیار تضعیف کرده است گفت: در روایت آمده است که حضرت امام سجاد علیه السلام اگر تکه نانی در خانه رها می شد، حتی به اندازه بسیار ناچیز، حضرت امام علیه السلام تدبیر میکردند و نمی گذاشتند اسراف در خانه رواج پیدا کند. پس اعتدال در مصرف، یکی از شیوه های مدیریت حضرت در شرایط بحرانی بوده است.
امام جمعه شهرستان فریمان با اشاره به نکته دیگری در سیره کسب درآمد حضرت امام سجاد (ع)، به روی آوردن ایشان به کسب درآمد بیشتر و هزینه کمتر اشاره و افزود: حضرت می فرمایند حق مال تو این است که مال را فقط از راه حلال به دست آوری و در جای مناسب خرج کنید.