حجت الاسلام و المسلمین صالح:
موفقیت های بزرگ تاریخ مرهون روح تعهد و مسئولیت پذیری افراد بوده است
در دومین جلسه از سلسله درس ها و عبرت های عاشورایی، حجت الاسلام والمسلمین صالح به تبیین ویژگی ها و عوامل ایجاد روح تعهد و مسئولیت در افراد پرداخت.
به گزارش روابط عمومی جامعه المصطفی العالمیه_نمایندگی خراسان، حجت الاسلام والمسلمین محمد رضا صالح، رئیس جامعه المصطفی خراسان اظهار داشت: بزرگترین موفقیت هایی که در طول تاریخ انجام شده به خاطر این بود که افرادی در مقابل آن تعهدی که داشتند مسئولیت پذیر بودند و حاضر شدند در مقابل آن ایستادگی و فداکاری کنند. موفقیت های بزرگ تاریخ مرهون همین روح مسئولیت پذیری بوده است. و در مقابل هم، بزرگترین شکست های تاریخ و موفق نشدن ها از عدم وجود روحیه مسئولیت پذیری و تعهد بوده است.
وی گفت: وقتی روح تعهد در یک نفر ایجاد و تقویت می شود دیگر نیازی نیست که در موقعیت های مختلف به او بگویند چگونه عمل کند، و آیا این کار انجام شد یا خیر.
وی در تبیین عوامل ایجاد روح تعهد و مسئولیت پذیری، به عملکرد ابا عبدالله الحسین ع در زمان محاصره ایشان اشاره و اظهار داشت: سید الشهدا (ع) در واقعه کربلا طی سخنرانی های مختلف نسبت به دشمنان و افرادی که برای مبارزه با وی به میدان آمده بودند، به آگاهی بخشی، روشنگری و هدایت آنان می پرداخت؛ لذا یکی از عوامل ایجاد روح تعهد و مسئولیت پذیری در انسان، همین ایجاد شناخت، آگاهی بخشی و آموزش نسبت به تکالیف افراد است.
حجت الاسلام والمسلمین صالح بیان کرد: پیامبر اسلام برای تقویت روحیه مسئولیت پذیری می فرمایند، «كُلُّكُم راعٍ و كُلُّكُم مَسؤولٌ عَن رَعِيَّتِه » بدانيد كه همه شما مسئوليد و همه شما نسبت به زير دستانتان بازخواست مى شويد.
وی در ادامه، مطالعه کتاب روش مدیریت رحمانی نوشته صمصام الدین قوامی را پیشنهاد، و به مسئولیت های پدر خانواده نسبت به اهل خانه اشاره و بیان داشت: در این کتاب حدیثی از پیامبر مکرم اسلام آورده شده است که خداوند به ایشان فرمودند: « وَالرَّجُلُ راعٍ عَلى أَهلِ بَيتِهِ و هُوَ مَسؤولٌ عَنهُم، وَ المرأةُ راعِيةٌ عَلى بَيتِ بَعلِها و وُلدِهِ و هِيَ مَسؤولَةٌ عَنهُم». مرد، سرپرست خانواده است و نسبت به آنان، بازخواست مى شود. زن، مسئول خانه شوهر و فرزندان اوست و در برابر آنان، بازخواست مى شود.
وی در تبیین عامل دیگری از عوامل ایجاد روحیه تعهد و مسئولیت پذیری در افراد، به تقویت روحیه و ارزش نهادن به توانمندی های زیردستان، برگرفته از عملکرد اباعبدالله الحسین (ع) در واقعه کربلا اشاره و بیان داشت: در کربلا شب فرا رسید و امام حسین یارانش را جمع کرد و رو به اصحاب کرد و فرمود: من اصحابی سراغ ندارم که شایسته تر از شما باشند و اهل بیتی سراغ ندارم که از شما نیکوتر باشند، سپس حضرت در حق آنان دعا کردند و فرمودند؛ شب شما را فرا گرفته است در این تاریکی شب سوار بر شتران پراکنده شوید و اهل بیت مرا نیز ببرید و مرا با این قوم تنها بگذارید چرا که اینان به غیر از من با کس دیگری کار ندارند.
حجت الاسلام و المسلمین صالح به حدیثی از امام علی (ع) در خصوص مسئولیت افراد در مقابل تمام موجودات اشاره و اظهار داشت: حضرت می فرمایند: « اِتَّقُوا اللّه َ في عِبادِهِ و بِلادِهِ فإنّكُم مَسؤولُونَ حتّى عنِ البِقاعِ و البَهائمِ، أطِيعُوا اللّه َ و لا تَعصُوهُ ». از خدا بترسيد درباره بندگان او و سرزمين هايش؛ زيرا شما حتى نسبت به قطعه هاى زمين ها و چارپايان نيز بايد پاسخگو باشيد. از خدا اطاعت كنيد و نافرمانى او نكنيد.
وی گفت: این اوج روح تعهد و مسئولیت در فرهنگ و ارزش های اسلامی است که یک انسان در برابر همه چیز حتی زمین ها و چهارپایان مسئول است.
وی اظهار داشت: وقتی کسی مسئولیتی میپذیرد باید روح تعهد در او ایجاد بشود این جزئی از اجزاء ایمان است، یعنی اگر کسی آن روح تعهد و مسئولیت پذیری را نسبت به مسئولیتهای خود نداشته باشد، از ایمان ضعیفی برخوردار است.
حجت الاسلام والمسلمین صالح بیان داشت: نماز، زکات، نداشتن فساد اخلاقی، عفت، دامن پاک و بعد هم " تعهد"، اینها اجزای مختلفی است که ایمان را تشکیل می دهند، ایمان یک جزئی نیست، بلکه یک مجموعه ای از ویژگی هاست، و انسان اگر یک ویژگی عالی داشت نباید تصور کند که ایمان او کامل است.
رئیس جامعه المصطفی خراسان ادامه داد: درس بزرگی که این حرکت فوق العاده زیبای اباعبدالله الحسین (ع) به ما میدهد، استقامت رهبر در برابر مسائل و مسئولیت هاست. یکی از عوامل مهم تقویت مسئولیت پذیری این است که آن شخصی که در جلو هست، خودش روحیه مسئولیت پذیری داشته باشد.
وی گفت: نتیجه این روحیه مسئولیت پذیری در رهبر، این است که اصحاب در جواب به ایشان عرض کردند: که ما از شما نه با سلاح و شمشیر بلکه با جانمان حفاظت خواهیم کرد، و ما می خواهیم در مقابل شما به شهادت برسیم و ما در صورتی به تلکیف و مسئولیت خود عمل نموده ایم که در راه شما به شهادت برسیم و این درس بزرگ از واقعه کربلا می تواند در زندگی ما راه گشا باشد.