همزمان با سالروز رحلت امام خمینی ره در نمایندگی خراسان برگزار گردید:
نشست آنلاین " بررسی فقه سیاسی اسلام در اندیشه امام خمینی ره"
همزمان با سالروز عروج ملکوتی امام خمینی (ره)، نشست آنلاین "بررسی فقه سیاسی اسلام در اندیشه امام خمینی ره" توسط معاونت پژوهش نمایندگی خراسان و با همکاری مدرسه عالی فقه و اصول برگزار کرد.
به گزارش روابط عمومی جامعه المصطفی خراسان، این نشست با حضور و سخنرانی حجج الاسلام والمسلمین صالح رئیس نمایندگی خراسان، میردامادی مدیرگروه فلسفه و کلام نمایندگی، دکتر رقوی معاون پژوهش نمایندگی، و صدر استاد و پژوهشگر از کشور افغانستان همراه بود.
در ابتدای این نشست حجت الاسلام دکتر رقوی با اشاره به جایگاه امام خمینی ره در جهان معاصر و بیان مقام معظم رهبری درباره امام ره به عنوان امام تحول آفرین اظهار داشت: یکی از ابعاد تحول آفرینی امام ره در حوزه فقه بود و ایشان بود که فقه را وارد عرصه نظام سازی کرد و به متن ساختار اجتماعی آورد.
معاون پژوهش نمایندگی جامعه المصطفی در خراسان با بیان اینکه از مهمترین تحولاتی که امام بوجود آورد ارائه الگوی بروز نظام سیاسی بر اساس آموزه های اصیل اسلامی بود افزود: اساس اندیشه امام توحید بود و بر این اساس بین سیاست، معنویت، دیانت، فلسفه، فقه و عرفان جمع نمود، به عبارتی اگر انسان در توحید اندیشه درستی نداشته باشد در ولایت دچار مشکل شده و به دام کثرت و تضاد بین سیاست و دیانت و بسیاری از امور می افتد.
در ادامه این نشست حجت الاسلام صدر استاد و پژوهشگر برجسته از کشور افغانستان با اشاره به نقش امام در تاریخ اسلام و اندیشه اسلامی گفت: امام فقه را از دانش فردی به دانش اجتماعی تبدیل کرد و نظریه ولایت فقیه نماد برجسته این نگاه اجتماعی به دین و فقه بود.
وی ادامه داد: توجه به نیروی انسانی مخصوصا زنان، توجه به هنر، توجه به تحزب و جایگاه احزاب از خصوصیات امام خمینی ره بود.
استاد صدر در بخش دیگری از سخنان خود عنوان کرد: در خصوص فقه سیاسی، اگر سیاست را دانش اداره جامعه در ابعاد مختلف بدانیم فقه امام به معنای واقعی فقه سیاسی بود که به مدیریت جامعه در تمام ابعاد توجه داشت.
وی افزود: آیات و روایات مربوط به احکام اجتماعی، سیره پیامبر (ص) و امیر المومنین (ع) مبنای ولایت فقیه است و اگر کسی به حقیقت دین اسلام توجه یابد بدون تردید نظریه ولایت فقیه را تصدیق خواهد نمود.
مدیر گروه فلسفه و کلام نمایندگی نیز در این نشست گفت: فقه سیاسی یعنی فقه منسوب به سیاست و چنین فقهی نگاه و اندیشهای جامع به فقیه می دهد که بتواند در جامعه به تمشیت امور بپردازد و اندیشه سیاسی اعم از فقه سیاسی است و آن اعم از فقه حکومتی است.
حجت الاسلام میردامادی افزود: اصل ولایت از آن خداوند است و خداوند افرادی را به این ولایت منصوب کرده است مانند نبی و امام و فقیه و در تفکر شیعی هیچ فقیهی در اصل ولایت فقیه بر دیگران اختلاف ندارد و اختلاف در محدوده و نوع ولایت است.
وی ادامه داد: اینکه بعضی ولایت فقیه را انتخابی می دانند بخاطر عدم درک صحیح از ولایت است و الا نگاه توحیدی مستلزم دیدگاه ولایت انتصابی است. امام خمینی ره ولایت فقیه را از اموری می دانند که تصور آن باعث تصدیق می شود.
حجت الاسلام دکتر سخاوتی از سخنرانان این نشست با اشاره به شخصیت ممتاز امام خمینی در جهان معاصر گفت: این که امام انتظار فرج را از نیمه خرداد می کشید (طبق یکی از آخرین اشعار امام) بیانگر واقعیات فراوانی است. وی افزود: امام بر اساس شناخت عمیق از دین و دنیا مدل حکومت اسلامی را مطابق نیاز روز معرفی کرد و برتری و کارآمدی آن را به جهانیان نشان داد.
در بخش پایانی این نشست و در جمع بندی مباحث حجت الاسلام صالح با اشاره به ضرورت برگزاری چنین نشست هایی و تاکید بر استمرار این بحث در آینده بیان داشت: لازم است مبانی نظریه ولایت فقیه مورد مطالعه عمیق قرار گیرد و امروزه مسائل مستحدثه فراوانی در فقه سیاسی مطرح است مانند روش شناسی فقه سیاسی ، اصول فقه سیاسی و ... که قابل مطالعه عمیق است.
رئیس جامعه المصطفی نمایندگی خراسان در ادامه گفت: روایات فراوان بیانگر احکام اجتماعی است که بدون حکومت اسلامی این روایات توجیه پذیر نیستند و فقه سیاسی یک امر بدیع نیست و ریشه در روایات اسلامی دارد و روایت صفوان جمال در زمان امام صادق بروشنی نشان می دهد که کوچکترین همکاری با حاکم ظالم جایز نیست.
وی افزود: امام خمینی در حالی نظریه ولایت فقیه و حکومت اسلامی را احیاء کردند که چند گروه در مقابل ایشان بودند یکی نظام های سیاسی حاکم بر جهان بود که امام را رقیب خود می دیدند. دوم غرب زده های داخل ایران بودند که باوری به دین و توانایی های دین در اداره جامعه نداشتند و سوم ملی گراها و طرفداران نهضت آزادی بودند که علی رغم مذهبی بودن، شناخت عمیقی از دین نداشتند و گروه چهارم بعضی جریانهای سنتی و حتی حوزوی بودند مانند جریان حجتیه که نگاهی قشری و ایستا به دین داشتند.
وی بیان کرد: امام خمینی ره با علم و بصیرت و شناختی که از اسلام اصیل داشتند با توفیقات الهی توانستند فقه سیاسی و حکومت دینی را علی رغم همه مخالفت ها احیاء نمایند.